Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów 8 suszonych śliwek 150 g koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki Vegety Przygotowanie: Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić i przełożyć do dużego garnka. W razie potrzeby przed wrzuceniem pokroić na mniejsze kawałki. Bigosówkę (u mnie składającą się z dwóch lasek kiełbasy zwyczajnej, pętko kiełbasy wiejskiej i kawałka boczku) pokroić w kostkę i dodać do karkówki. Doprawić 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką Vegety, szczyptą papryki Cebulę posiekać w drobną kostkę i dodać do kapusty. Słoninę pokroić w drobną kostkę, a karkówkę w nieco większe kawałki (2 x 2 cm). Mama zawsze śmieje się, że w Sylwestra trzeba zjeść kapustę, żeby w całym przyszłym roku się darzyło. Suszone grzyby przepłukać, moczyć w wodzie przez około 20 minut, a po tym czasie dodać do bigosu. Zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. No i jeszcze najważniejsze – bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po przygotowaniu.