Nalewka śliwkowa

Sylwia
Koktajle
30.12.2017 16:14
Nalewka śliwkowa

Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: wrzesień-październik Składniki: 1 kg śliwek 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l wódki 40 % 0,5 kg cukru Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do dużego słoja. Z wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Na tym etapie produkcji można także w razie konieczności dosłodzić nalewkę syropem cukrowym (Zagotować 0,5 szklanki wody z 0,5 szklaną cukru. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni (optymalnie około tygodnia) aby owoce puściły sok. Ja natomiast tak uzyskaną nalewkę pozostawiam na kilka dni (optymalnie tydzień), aby zawiesina opadłą na dno. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na minimum 1 tydzień (optymalnie będzie to 1 miesiąc). Dodatkowo od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem i przemieszać owoce z cukrem. Klarowną część nalewki ostrożnie zlać za pomocą wężyka / sitka do butelek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/nalewka-sliwkowa/