Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól pieprz kminek Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Zalać kapustę wodą i zagotować 4. Kapustę dusić na maśle 45 minut 5. Ciasto skleić (krok 13.) i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Zalać wrzątkiem (0koło 700 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Kulebiaki wysmarować żółtkiem i upiec Poprzedni 1 z 14 Następny Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk). Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Każdą część rozwałkować, na ciasto wyłożyć farsz, a następnie kawałek ryby. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną i doprawić solą oraz pieprzem. Piec 45 minut w 170 stopniach. – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej.