Pierogi z kapustą

Sylwia
Dania mączne
18.12.2017 11:55
Pierogi z kapustą

Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 35 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli kilka kropel maggi szczypta pieprzu (¼ łyżeczki) Przygotowanie: Farsz: Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Specjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą 🙂 Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut aby puściła soki. Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pierogi-z-kapusta/