Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: - 50 dag mąki - 2 szklanki mleka - 2 szklanki wody - 3 jajka - 10 dag masła - szczypta soli farsz: - 80 dag kiszonej kapusty - 50 dag pieczarek - 2 cebule - 1 duża marchewka - sól, pieprz ponadto: Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Smażymy na złoto. źródło: przepis własny Ilość porcji: 24 krokiety Czas przygotowania: ok. 2,30 h W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Sposób przygotowania: - jajka - tarta bułka - tłuszcz do smażenia Masło rozpuszczamy w rondelku. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. To obowiązkowe danie na świątecznym stole.