½ łyżeczki cukru szczypta soli 100 ml wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ilość porcji: Składniki: Ciasto: 140 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 10 g drożdży (1/10 opakowania) Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć tych w standardowej wielkości. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk). Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 2 (1 pizza o średnicy 30 cm) Pizzę piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Następnie dodać krewetki i smażyć z oby stron po 1 minucie.