O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. Cukinia rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Składniki: - 3 cukinie - 10 pieczarek - 1 czerwona papryka - 1 cebula ( u mnie czerwona) - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 10 dag mozzarelli - sól, pieprz - natka pietruszki Faszerowana cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Układamy skórką do góry aby sok z cukinii swobodnie wyciekał. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę, pieczarki i cebule kroimy w kostkę.