jeśli miód to najlepiej lipowy, jeśli w przepisie mamy masło, nigdy! nie zastępuj jej margaryną - – mąkę podgrzewaj leciutko w piekarniku przed wyrabianiem ciasta - – nie oszczędzaj na przyprawach, ale tez z nimi nie szalej – kardamon, anyż, imbir, cynamon – używaj w ilości zapisanej w przepisie - – nie podsypuj mąki podczas wyrabiania i wałkowania ciasta, używaj oszczędnie - – im cieńsze wykrawane pierniki tym niebezpieczeństwo, że stwardnieją na kamień i nam nie zmiękną. składniki na toruńskie pierniki: - 500 g mąki żytniej typ 720 - 300 ml miodu kwiatowego / najlepiej płynnego lipowego / - starty anyż – na czubku łyżeczki - przyprawa do piernika – 2 łyżeczki - soda – 1 łyżeczka - 1 jajko - 1 kieliszek wódki przygotowanie toruńskich pierniczków: mąkę delikatnie podgrzewamy w piekarniku, nie ma być gorąca, ale lekko ciepła. Odpowiednia grubość to od 0,5 cm – 1 cm - – piecz w piekarniku taki czas i w takiej temp. ile jest zapisane w przepisie, nie przepiekaj, zazwyczaj 10-15 min to maksymalny czas w temperaturze 160 st. C - – najlepsze pierniki to te, które chwile poleżakują, nawet kilka tygodni. Zapakowałam pierniki w opakowania na ciastka: które kupiłam w sklepie radpak.eu (mają tam spory wybór różnych, ozdobnych pudełeczek i opakowań świątecznych, w ciekawych cenach, a przy okazji zawsze kupuje na ich stronie papier do pieczenia – w swojej ofercie mają zarówno tradycyjny jak i silikonowy) Ewentualnie możesz też obłożyć świeżo zrobione pierniczki, kawałkami razowego chleba Uwielbiam zapach pierników toruńskich do tego stopnia, że mogłabym się w tym zapachu kąpać i oblewać jak perfumą 🙂 Przepisów na pierniki są tysiące i nie ma, co ukrywać – nie jest to najłatwiejszy wypiek, jednak kiedyt zastosujemy powyższe wskazówki z pewnością możemy liczyć na sukces! toruńskie pierniki zazwyczaj polewam czekoladą. składniki na polewę czekoladową na toruńskie pierniki / kiedy zmiękną /: - śmietanka kremówka 30% – 150 g - gorzka czekolada – 150g czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dolewamy śmietankę. PRZEPIS NA PIERNIKI TORUŃSKIE różnica pomiędzy tradycyjnymi piernikami, a piernikami toruńskimi – to mąka – w tym przypadku używamy mąki żytniej typu 720. Pierniki toruńskie zawinęłam w papier do pieczenia, obwiązałam złotą wstążką, poukładałam obok własnoręcznie wykonanych cotton balls w kartoniku na prezenty i położyłam pod choinką w moim rodzinnym domu. pierniczki toruńskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut / nie dłużej! / na temperaturę 160 st C pierniki toruńskie pół godziny po upieczeniu twardnieją. Przepis na pierniki toruńskie jest ściśle strzeżony, więc to nie są oryginalne pierniki toruńskie, ale ich domniemana wersja. Przepis na pierniki toruńskie – wygrzebałam w czeluściach internetu. Polewamy pierniczki, najlepiej kładąc je na kratce nad blachą, abyśmy nie mieli nadmiaru polewy na naszych toruńskich ciasteczkach. Jeśli zależy nam na jak najszybszym ich zmiękczeniu i skruszeniu, wkładamy do puszki metalowej z obierkami jabłka, które wymieniamy co 1-2 dni. Nas aktualnie uszczęśliwiają obrazki – laurki od dzieci, naszych rodziców z pewnością ucieszą pierniki toruńskie. Wypróbowałam raz, drugi i okazały się strzałem w dziesiątkę, pod warunkiem, że stosujemy się do zasad jak upiec najlepsze pierniki. Zamiast jabłka, możesz użyć ćwiartkę cytryny, z tym, że będą miały leciutki cytrynowy posmak – idealne pierniczki, do polania cytrynowym lukrem.