Słodka, korzenna zupa-krem z dyni Tą zupę robiłam chyba ze dwa tygodnie temu, ale przepis wrzucam dopiero teraz z powodu totalnego braku czasu. Ciekawe połączenie dyni i jabłek, dzięki czemu zupa jest naturalnie słodka, do tego rozgrzewające przyprawy – przydałaby się teraz, jak robi się zimno, brrr. Smacznego! Składniki: - dynia (polecam dynię Hokkaido o intensywnie pomarańczowym, zwartym miąższu) - słodkie jabłka - rodzynki - orzechy laskowe - mielony cynamon - mielony kardamon - mielony imbir - gałka muszkatołowa Wykonanie: - Rodzynki namoczyć we wrzątku. Dodać do dyni po około 5 minutach gotowania i gotować razem aż składniki będą miękkie (około kolejne 5 minut – zależy od wielkości kawałków). Co nie oznacza, że wreszcie czas mam, ale raczej trochę mniej go nie mam. Myślę, że taka zupa-krem z dyni przypadłaby do gustu nawet najbardziej warzywoopornym. Zupę bardzo polecam, nadal pamiętam jej smak, mimo że ją jadłam jakiś, wspomniany, czas temu.