Ale co ja tu będę pisać po próżnicy, musicie spróbować, żeby się przekonać 🙂 Składniki: ok. 8-10 filetów śledzia z oleju 150 ml śmietany (ja użyłam 12%) 1-2 łyżeczki żółtej pasty curry sól do smaku Przygotowanie: Po drugie, zaczynają się już powolne przygotowania do świąt, a wiadomo, że te zimowe bez ryby się nie obędą. Bardzo rybnie się zrobiło ostatnio na blogu, a to z pewnością jeszcze nie koniec. Nie muszę chyba wspominać, że moim śledziowym numerem jeden, jest ten w oleju z cebulką. I znów nieco zmodyfikowałam przepis ;), który swoją drogą jest prosty jak ten na śledzie w oleju. Tak, i powiem Wam, że wyrazisty i ostry smak curry, z równie wyrazistym śledziem, to bardzo fajne połączenie. Filety śledzia wyciągamy ze słoika i kroimy na kawałki na tzw. jeden kęs. Jednak dzisiejszy śledzik nawiąże nową przyjaźń z nieco orientalnym składnikiem, a mianowicie żółtą pastą curry. Można powiedzieć, że wzorowo się wywiązuję z niedawnej obietnicy.