Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Monika
Zapiekanki
27.04.2019 22:52
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki (na ok. 4 porcje): 1/2 kg ziemniaków 300 g cienkiej kiełbasy (jeśli dacie odrobinę więcej, nic się nie stanie…) 1 cukinia 1 por 100 g cheddar’a 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 l mleka ok. 3-4 łyżeczki musztardy Dijon gałka muszkatołowa i biały mielony pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Na samym początku nastawiamy garnek z wodą, w której będą gotowały się ziemniaki. A gdy ktoś się mnie spyta, jak tam się żyje z trójką dzieciątek, to oczywiście mu odpowiem: “Że spoko, trzecie samo się wychowuje, tak samo jak się samo zrobiło 😉 Jak mi się już w końcu uda, to dopieszczam w nieskończoność potrawy, bo za pięćdziesiątym siódmym razem znów zapomniałam zapisać w kajeciku ile czego i w jakiej kolejności dodałam. Sprzątanie w kuchni po śniadaniu płynnie przechodzi mi w szykowanie obiadu, a sprzątanie po obiedzie w szykowanie kolacji, a sprzątanie po kolacji… Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Po lekturze powyższego akapitu już się chyba domyślacie, czemuż to na blogu nie pojawiło się żadne świąteczne danie 🙂 A jeśli zrobiłam Wam smaka na zapiekanki, to zapraszam po przepisy na placek z wołowiną, zapiekankę z szynką, zapiekankę z kaszy gryczanej. Piję kubek zimnej kawy przez pół dnia, albo kubek wrzącej kawy w minutę, żeby potem nie zapomnieć, że w ogóle ją sobie zrobiłam 😉 Lepię pierogi na trzy raty w asyście marudzących i wieszających się na spódnicy dzieci. W między czasie kroimy kiełbasę w plasterki i podsmażamy ją na odrobinie tłuszczu. Tego mi brakowało i od tej pory zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą pławi się w musztardowym beszamelu i przełożona jest ostatecznie cukinią. Jeśli Wam tak idealnie się nie złoży, to pamiętajcie, że jednak fajnie jak na wierzchu wyląduje ser 😉 W między czasie przewijała się też cukinia, a i sposób przygotowania zapiekanki się zmieniał. I codziennie powtarzam sobie, że “dzisiaj pójdę wcześniej spać, by po kilku nocnych pobudkach móc wstać z radością o 5 rano i rozpocząć z najmłodszym potomkiem dzień. Ceruję getry, po to tylko, żeby usłyszeć na drugi dzień: “Mamo, znowu się dziura zrobiła. Latam i gadam do Trolla, że “no no no, nie wyciąga się wszystkich pieluch z szuflady pod łóżeczkiem. Ubieram Trolla w locie, bo trwanie w jednym miejscu dłuższe niż 5 sekund to dla niego zło konieczne. Na pewno nie zaszkodzi, jeśli podamy zapiekankę z porcją zieleninki 😉 Dlatego śpieszę z przepisem, który dopieszczany był pięćdziesiąt osiem razy, a ponadto wykorzystacie w nim oczywisty nadmiar świątecznej kiełbasy. Siedzę po nocach oglądając Szelągowską czy inne pinteresty i myślę intensywnie, jak tu nam w życiu zrobić funkcjonalnie oraz pięknie do granic możliwości i jeszcze bardziej. Codziennie, kilka razy dziennie odpowiadam na pytanie Zgreda: “Mamo, na dobre nóżki te ciapy?. W garnuszku roztapiamy masło a następnie dosypujemy makę, którą podsmażamy na złoty kolor. Gdy kiełbasa się zrumieni, przekładamy ją na talerz. Pora zająć się elementem, który nam wszystko “sklei 😉 Ja tylko robię trzy prania dziennie i mam wrażenie, że składam ich co najmniej dziesięć (a i tak jakieś niezłożone zostanie na kanapie). Przeglądam pół ranka maile szukając tego jednego z informacją o otwarciu przedszkola o 8, kiedy to akurat Gnom tego dnia był pod furtką o 7.15. Przepis zapożyczony z jakiegoś starego tygodnika i oczywiście zmieniony na potrzeby własne 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-kielbasa/