Poniżej przedstawiam Wam klasyczny przepis na pierniczki z lukrem 🙂 – 2 i 1/4 szklanki mąki – 2 łyżki płynnego miodu – 1/2 szklanki cukru – 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – około 1/3 szklanki ciepłego mleka – 10 g przyprawy piernikowej – 2 łyżki masła – 1 średnie jajko lukier ( szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny ) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. W metalowej misce ucieramy sok z cytryny z cukrem na gęstą białą masę. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 2 mm. Zapach tych pysznych łakoci, które chętnie zjadam w zaciszu domowym siedząc z kubkiem ulubionej herbaty, zawsze nastrajają mnie świątecznie. Musimy uważać aby nie przesadzić z ilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Kto z nas może wyobrazić sobie święta bez pierniczków 🙂 ? To już ostatni dzwonek, żeby pomyśleć o przygotowaniu tych pysznych słodkości na święta. Następnie dodajemy po 1 łyżce stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto aż będzie twarde i gęste. Dodajemy miód, cukier, sodę wymieszaną z przyprawą piernikową i wszystko mieszamy.