Składniki: - ok. 125 g mąki, - 3 jajka, - 2 gorzkie czekolady (po 100 g min. 60% kakao), - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, - szczypta soli, - 100 g maku mielonego (i 1/2 szklanki wrzątku), - garść orzechów włoskich, - garść płatków migdałów/rozdrobnionych migdałów, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta 16 g), - 1/2 kostki masła (100 g). Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, oraz dodajemy cukier migdałowy. Zapraszam na pyszne świąteczne ciasto, pachnie makowcem, smakuje jak czekoladowe brownie :) Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto.