Czas wykonania: 3 h 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka soli 200 g zielonych oliwek bez pestek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody. Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić na kolejną 1 godzinę, aby wyrosły.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://kuchniawedwoje.pl/oliwkowe-ciabatty/