Klopsiki zapiekane z makaronem - PRZEPIS

Ewelina
Zapiekanki
16.04.2014 14:06
Klopsiki zapiekane z makaronem - PRZEPIS

Przepis

30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)

20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki)

1 spory por - biała część

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietanki 18%

1/2 szklanki startego żółtego sera

1 jajko

garść drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

1 łyżka pszennej mąki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Zajrzyj do Mniamowego sklepu

Nóż do warzyw Functional Form -Fiskars Nóż do warzyw Functional Form -Fiskars

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 75 tylko: 21,99 zł

Pieprz czarny ziarnisty duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku Pieprz czarny ziarnisty duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 54 tylko: 7,59 zł 9,49 zł

CUT&CARVE™ PLUS dwustronna deska, biała - JOSEPH JOSEPH™ CUT&CARVE™ PLUS dwustronna deska, biała - JOSEPH JOSEPH™

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 3 tylko: 87,99 zł

Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.

W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia.

Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików.

Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Podawaj z duuużą porcją sałaty :)

Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.

W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia.

Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Mięso dokładnie wymieszaj. Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj.

Uformuj sześć klopsików.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj.

Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.