Przepis
30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)
20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki)
1 spory por - biała część
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 18%
1/2 szklanki startego żółtego sera
1 jajko
garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Nóż do warzyw Functional Form -Fiskars Nóż do warzyw Functional Form -Fiskars
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 75 tylko: 21,99 zł
Pieprz czarny ziarnisty duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku Pieprz czarny ziarnisty duże opakowanie (100 g) - Manufaktura Smaku
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 54 tylko: 7,59 zł 9,49 zł
CUT&CARVE™ PLUS dwustronna deska, biała - JOSEPH JOSEPH™ CUT&CARVE™ PLUS dwustronna deska, biała - JOSEPH JOSEPH™
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 87,99 zł
Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików.
Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podawaj z duuużą porcją sałaty :)
Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Mięso dokładnie wymieszaj. Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj.
Uformuj sześć klopsików.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj.
Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.