Strudel z makiem

Krzysztof
Przepisy
15.04.2014 18:38
Strudel z makiem

Przepis

Rozczyn:

50 g świeżych drożdży

1 łyżka ciepłego mleka

1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego

1 łyżka mąki pszennej luksusowej albo tortowej

1 łyżeczka cukru

Ciasto:

4 żółtka

150 g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)

¾ szklanki* ciepłego mleka

szczypta soli

500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej

2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy)

100 g masła

Masa makowa:

500 g maku

1 litr mleka

250 g cukru

50 g masła

10 g świeżych drożdży

2 białka

kilka kropli olejku migdałowego albo 3 - 4 łyżki likieru amaretto (osobiście wolę amaretto)

150 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały, skórka cytrynowa albo pomarańczowa

Lukier:

cukier puder

1 łyżka soku z cytryny

gorąca woda

Masa:

Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odsączyć na bardzo drobnym sicie wyłożonym gazą, dobrze odcisnąć. Zemleć trzykrotnie razem z bakaliami (oprócz skórki cytrynowej/pomarańczowej). Można bakalii nie mielić, a jedynie je posiekać i dodać do zmielonej masy makowej.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać je do maku razem z cukrem, aromatem, skórką cytrynową albo pomarańczową i stopionym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Ciasto:

Przygotować rozczyn: połączyć cukier z jogurtem i ciepłym mlekiem, rozmieszać drożdże i dodać mąkę.

Żółtka utrzeć z cukrem (najlepiej drewnianą kulą do ucierania ciasta albo trzepaczką blendera), dodać mąkę, rozczyn i roztopione, ale nie ciepłe masło i pozostałe produkty. Wyrobić na gładkie ciasto.

Zostawić na około 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lepiące.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości 1 -1,5 cm, nałożyć masę makową i zawinąć - najpierw boki założyć delikatnie do środka (ok 1 cm), a potem zwinąć w roladę.

Przełożyć na papier na dużej blasze albo włożyć w dwa korytka wysmarowane masłem i posypane mąką (w korytkach makowiec wyrasta bardziej do góry, bo ograniczają go brzegi i nie jest taki płaski – ja lubię płaski). Zostawić na pół godziny aż podrosną, nakłuć widelcem na całej długości, posmarować wodą albo rozkłóconym jajkiem (można makowce zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 2 cm luzu, wtedy będą bardziej okrągłe niż płaskie, ale i ryzyko pęknięcia będzie dużo mniejsze) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (góra - dół) piekarnika.

Piec około 30 - 40 minut – do ładnego zrumienienia.

Po wystygnięciu polukrować (lukier utrzeć z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody).