Placek z wędzonym pstrągiem

Monika
Przekąski
30.11.2017 9:42
Placek z wędzonym pstrągiem

Składniki na ciasto: ok. 200 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 150 ml mleka Składniki na farsz: oliwa z oliwek 1 kulka mozzarelli 1 filet pstrąga wędzonego z pieprzem (może być bez pieprzu, dopieprzymy później 😉 ) kilka pół talarków czerwonej cebuli kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek extra vergin Przygotowanie: Rozpoczynamy pracę od ciasta oczywiście. Następnie cienko pokrojona cebula i na koniec listki oregano, zanurzone wcześniej w oliwie (żeby nie został z nich wiór po upieczeniu – patent podpatrzony na warsztatach z Krakowskim Makaroniarzem) Ale nie bójcie się, nie trzeba będzie czekać na wyrastanie, bowiem ciasto jest na bazie proszku do pieczenia. Jeśli macie ochotę na inne smaki na wierzchu spójrzcie na szybką pizzę z suszonymi pomidorami. Mogłabym robić różne cuda i tupać nóżkami, ale jedyne co by się zmieniło, to dziura w podłodze, w którą bym wpadła jak Titelitury 😉 Także domową pizzę w stylu neapolitańskim odpuszczam, na rzecz innej zapiekanki. Postępujemy tak do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i będzie miękkie i elastyczne. Blaszkę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i solidnie smarujemy go oliwą z oliwek. Na moje nieszczęście nie da się jej nawet w małym stopniu podrobić w domu, bo przecież piekarnik to nie piec opalany drewnem 🙁 Zdarza się, że robię go na śniadanie gdy zabraknie pieczywa, a nie chce mi się gonić w piżamie do sklepu 😉 Czas pieczenia może się różnić, w zależności od piekarnika, jednak przyrumieniona mozzarella i brzegi ciasta, to będzie znak, żeby uciekać z pieca 😉 I koniec roboty. Albo wykładamy ciasto na blaszkę i formujemy je ręcznie, rozgniatając i rozciągając (trzeba uważać, żeby się nie porwało), tak by miało grubość ok. 0,5 cm. Mi się ostatnio zachciało ryby, zatem dzisiejsza wersja jest z mozzarellą, wędzonym pstrągiem w pieprzu, czerwoną cebulą i świeżym oregano. Jest to ciasto ekspresowe, nie trzeba czekać na wyrastanie, bo nie zawiera drożdży. Znalazłam kiedyś przepis na tzw. ciasto bułkowe, z którego również można przygotować “pizzę. Teraz rozsypujemy trochę mąki na stolnicy/blacie i wykładamy na nią zawartość miski. Może być z sosem pomidorowym, może być z oliwą. Może być z samymi ziołami, albo na bogato. Po upieczeniu, kawałek polewam sobie oliwą z oliwek extra vergin i jest pycha 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowac.com.pl/placek-z-wedzonym-pstragiem/