Składniki na 12 sztuk: 125 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 30 g kakao łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 50 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko 350 g groszków czekoladowych lub kawałków gorzkiej czekolady - Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. - Wyjąć blaszkę z ciastkami i odstawić na około 5 minut, żeby przestygły a następnie przełożyć je na metalową kratkę, żeby stwardniały i całkowicie wystygły. Absolutnie czekoladowe ciasteczka Ciastka z obłędną ilością czekolady, na które przepis znalazłam w książce Nigella ekspresowo. - Odmierzyć 12 równych porcji np. łyżką do lodów i przełożyć je w odstępach na blaszkę. - Wstawić do piekarnika i piec około 18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem.