Składniki: - 1 litr bulionu mięsno warzywnego - 15 ząbków czosnku - 4 ziemniaki - 1 średniej wielkości cebula - 3 łyżki oleju rzepakowego - 100 ml kremówki 30% - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - Do smaku: - sól - biały pieprz - gałka muszkatołowa - olej rydzowy - Chipsy serowe: - 100 g żółtego sera Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe. W garnku rozgrzać olej rzepakowy dodać cebulę i chwilkę podsmażać.