Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań SZYBKI PIERNIK Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład czy nie ma w niej mąki lub cukru jako wypełniaczy) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżki gorzkiego kakao – 2 łyżeczki sody oczyszczonej – 2 łyżki kawy zbożowej – 250 ml mleka – 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% – 100 g czekolady deserowej – masło i odrobina mąki do wysypania formy Przygotowanie: Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. Dodaj zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Garnek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Możesz przekroić na 3 części i posmarować nieco większą ilością powideł w środku, tak jak ja 😉 Teraz dodaj zawartość drugiej miski z jajami oraz mlekiem i energicznie wymieszaj masę. Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i oprusz mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.