Pierożki ziemniaczane z pieczarkami

Sylwia
Obiad
22.11.2017 15:24
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos: 300 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać 🙂 Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować 🙂 Pierożki ziemniaczane z pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/pierozki-ziemniaczane-z-pieczarkami/