Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich -200g masła lub margaryny -1 łyżeczka soli -2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % -1 jajko -2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) -0,5 szkl cukru MASA SEROWA -1,2 kg zmielonego 2 razy sera białego półtłustego -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. MASA Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik.