Składniki: mleko 100 ml małe jajko 1 łyżka roztopionego masło 1 łyżki dyniowe puree 2 mąka pszenna 150 g łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżki cukier 2 szczypta cynamon szczypta gałka muszkatałowa szczypta imbir szczypta sól mała szczypta mielonych opcjonalnie goździki Instructions W misce dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, masło i puree dyniowe. Jeśli oprócz dodatków je wieńczących macie ochotę na coś więcej – dodajcie do środka nieco pokrojonego jabłka lub gruszki – sprawdzą się tutaj świetnie! :) Korzenne placki dyniowe Korzenne placki dyniowe to wręcz doskonały pomysł na śniadanie, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie. Porada: Aby przygotować puree z dyni, wcześniej podzieloną na mniejsze kawałki dynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Jeśli jesteś wielbicielem wszelkiego rodzaju placków, to te aromatyczne korzenne placki dyniowe z pewnością przypadną Ci do gustu. Uważam, że jeśli nie wiesz co zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, po prostu zrób placki! Na natłuszczonej patelni smażymy niewielkie placuszki przez około 3 minuty z każdej strony.