A, i bardziej zielona, tak na wiosnę ;) Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą Składniki: - g spaghetti makaron 300 - g wędzonego (polecam użycie pancetty) boczek 200 - mniejszych jajka 4-5 - mozzarella 125 g - do posypania opcjonalnie natka pietruszki - sól pieprz Instructions Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak naprawdę polecam spróbować tego dania w takiej wersji. - Dolewamy jajeczną mieszankę i energicznie mieszamy całość do dokładnego połączenia, uważając by jajka się nie ścięły i nie stworzyły jajecznicy. - Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody, przed odcedzeniem zostawiając jej jednak ok. 1/2 szklanki. Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. - Na suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek do zarumienienia przez kilka minut.