Polecam :). Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru Farsz: około 500 g ugotowanego mięsa z rosołu * ( wołowego, wieprzowego lub drobiowego albo mieszanki tych mięs ) + kilka łyżek rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majeranek gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Farsz: Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Ciasto podzielić na pół, następnie rozwałkować - w razie potrzeby podsypując mąką - na prostokąt o wymiarach około 15 x 40 cm. Ostrym nożem pokroić na około 3 cm kawałki: Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu; chodzi o to aby farsz nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników z ciastem bardzo dobrze się pracuje - nie klei się ani do rąk, ani do stolnicy. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Z poniższego przepisu wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji. Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Paszteciki z mięsem, to także smakowity dodatek do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso zmieliłam razem z warzywami z rosołu ( oprócz pora ). Ciasto z farszem zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem do dołu. Wspaniała przekąska, zarówno na ciepło jak i na zimno.