Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chlebowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Do nasączenia 0,5 litra mocnej herbaty aromat rumowy 1 łyżka miodu 1 łyżka spirytusu Krem 250 g masła 100 g czekolady 1/2 litra mleka 200 g cukru 2 jajka 100 g maki 50 g spirytusu Polewa 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 6 łyżek cukru 3 łyżki kakao Na zdjęciu jest tort upieczony w dużej prostokątnej blaszce przekrojony na 2 płaty ale proporcje są na zwykłą dużą tortownicę. Łącznie: 1 godz. 20 min. Tort chlebowy Potrzebne składniki Biszkopt 8 jajek 350 g cukru pudru 1 chleb razowy na miodzie 3/4 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli. Tort chlebowy - brzmi dość dziwnie, ale to normalny tort na biszkopcie tylko zrobiony na bazie zmielonego wysuszonego chleba razowego - najlepiej miodowego. Sposób wykonania Chleb razowy kroimy na kromki i suszymy, gdy jest kruchy rozkruszamy i mielimy na mąkę. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia nie gotujemy. W misce miksujemy masło i dodajemy porcjami przestudzony budyń cały czas miksując na koniec wlewamy spirytus małymi partiami nie przerywając miksowania. Na tort będzie potrzebna 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej. Możecie użyć spokojnie innego kremu i również zrobić bez polewy, ale takie połączenie tych trzech składników jest sprawdzone i smakuje super. Na końcu wsypujemy drobno posiekane orzechy i lekko mieszamy. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części. Miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do białek lekko mieszając łyżką. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tym co pozostało po przesianiu mąki.