Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania podgrzewać, aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu ( należy mieszać bardzo energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). W powietrzu czuć już jesień, a co za tym idzie - na naszych stołach pojawiają się przysmaki, które kojarzą się z tą porą roku. Dla mnie takim jesiennym akcentem w kuchni mocno kojarzącym się z jesienią są jabłka i wszelkie dania/wypieki/przetwory z ich wykorzystaniem. W tym momencie spróbować jabłek i ewentualnie dodać cukier jeśli byłyby zbyt kwaśne, ale należy pamiętać, że dodajemy jeszcze galaretkę, która jest słodka ( ja dosłodziłam swoje jabłka zaledwie jedną płaską łyżką cukru ). UWAGA: Nadzienie jabłkowe warto przygotować dużo wcześniej, będzie bowiem potrzebowało sporo czasu, aby wystygło i stężało na tyle, by można było wyłożyć je na biszkopt. Postawić na palniku i podgrzewać, aż jabłka zaczną mięknąć, ale najlepiej nie rozgotowywać ich całkowicie ( ja dusiłam swoje jabłka około 5 - 7 minut ). Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej prosto do garnka, w którym będą się dusiły ). Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu przez około 20 sekund, aż do wyczerpania cukru. Niby dostępne cały rok, a jednak to właśnie teraz najbardziej kuszą, aby przyrządzić z nich...np. taki jabłecznik, jaki Wam dziś prezentuję :). Choć w kalendarzu jeszcze lato, to aura za oknem wcale na to nie wskazuje... Do mleka dodać obie mąki oraz żółtka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Na biszkopt wyłożyć cały krem budyniowo - maślany, wyrównać. sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące nadzienie jabłkowe, wyrównać. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.