Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

Patrycja

Ciasta

11.11.2017 10:35

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki, przyprawa do piernika 3/4 łyżki, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, cukier brązowy 0,5 szklanki, olej 0,5 szklanki, mleko sojowe 1/3 szklanki, sól szczypta, orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki, żurawina suszona 2 garście, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z pomarańczy 2 łyżki, dodatkowo: olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy wszystko razem. Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. W osobnej misce łączymy ze sobą puree z dyni, mleko, olej, cukier i mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/11/ciasto-dyniowe-z-zurawina-orzechami-i.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja