;). Czekoladowy spód : 100 g czekolady gorzkiej 115 g masła 2 duże jajka 115 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa serowa : 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 5 dużych jajek 200 g cukru pudru lub drobnego cukru kryształu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub kilka kropel olejku pomarańczowego Żelka pomarańczowa : 250 ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego ( u mnie był to sok z 3 średnich, bardzo soczystych pomarańczy ) 30 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) opcjonalnie - skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie : Czekoladowy spód : W garnuszku rozpuścić masło. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Sernik z orzeźwiającą nutą pomarańczy, na czekoladowym spodzie brownie, zwieńczony pomarańczową żelką. Dodać je do sera wraz z pozostałymi składnikami i krótko wszystko razem zmiksować, tylko do połączenia. Im mniej napowietrzona masa serowa tym sernik mniej wyrośnie w piekarniku, a więc też spektakularnie nie opadnie. Żelka to nic innego jak sok z pomarańczy + żelatyna, czyli taka domowa galaretka :). Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitego sosu czekoladowego. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce. Sok pomarańczowy przelać do garnuszka, dodać cukier, postawić na palnik i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. W większości przypadków są to jednak rzadkie, zawierające jakieś dziwne i niepotrzebne składniki sery, dlatego do serników pieczonych się nie nadają. Masę serową przelać na przestudzony czekoladowy spód ( może być ciepły ), wyrównać. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego przestudzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Chyba, że macie dostęp do naprawdę świetnej jakości sera z wiaderka. Sernik po upieczeniu powinien być na środku ścięty i sprężysty. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 180°C. Masa serowa : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.