Małe studenckie zapiekanki. Idealne na przyjęcie lub szybki obiad.

Magdalena
Zapiekanki
07.11.2017 15:38
Małe studenckie zapiekanki. Idealne na przyjęcie lub szybki obiad.

Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Teraz bardzo często robię takie zapiekanki w domu, gdy czas na zegarku płynie nieubłaganie, mam tylko kilka składników w lodówce, szafki pełne przypraw i … ochotę na coś pysznego co rozgrzeje i nasyci, a nie zajmie dużo czasu 🙂 No cóż… dla moich znajomych takie pomysły były na wagę złota 😉 i potem często gościły na każdej imprezie. Zapiekamy kilka minut, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić (można pod koniec włączyć na chwilę termoobieg). W końcu z nawet prostych składników można zrobić coś ciekawego i pysznego 😉 A cały sekret smaku tkwi w mieszance przypraw z olejem. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i kiełbasy i polewamy resztą mieszanki oleju z przyprawami. Dziś zapraszam Was na małe studenckie zapiekanki. Układamy naprzemiennie plastry ziemniaka z plasterkami kiełbasy wypełniając dno naczynka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/male-studenckie-zapiekanki-idealne-na-przyjecie-lub-szybki-obiad/