Rogaliki topione w wodzie

Beata
Ciasta
07.11.2017 0:03
Rogaliki topione w wodzie

Składniki (na około 45 rogalików) 500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko do smarowania rogalików powidła śliwkowe lub inne cukier puder do oprószenia Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wypłynięciu ciasta na powierzchnię wody wyciągamy ją i kroimy na trzy części. Zawijamy kulę ciasta lekko w ściereczkę bawełnianą i wkładamy do garnka z zimną wodą tak aby zakrywała ona ciasto. Na szerszej części trójkąta nałożyć łyżeczką powidła i zwijać do wąskiej części. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/11/rogale-topione-w-wodzie.html