Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: sok z 1 dużej pomarańczy 50 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i na jeszcze gorące wylewać łyżka po łyżce przygotowane nasączenie ( każdą następną łyżkę nasączenia wylewać gdy poprzednia porcja wsiąknie w ciasto ). Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie, a dzięki temu, że po upieczeniu nasączamy je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, jest również wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( ucierać około 10 minut ). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt/aromat, jeśli używacie i zmiksować.