Murzynek

Aleksandra
Ciasta
25.10.2020 21:11
Murzynek

Składniki: - 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki ) - 4 duże jajka - 200 g masła - 220 g drobnego cukru trzcinowego ( 1 szklanka ) lub 180 g cukru białego - opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) - 3 łyżki kakao - 100 ml wody - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - 65 g masła - 70 g cukru pudru - 30 g kakao - około 3-4 łyżki mleka Ponadto: - opcjonalnie - posiekane orzechy lub wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: W rondelku umieścić masło, cukier, cukier wanilinowy oraz wodę i mieszając podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru i połączenia wszystkich składników. Następnie dodać wystudzoną masę czekoladową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm lub 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Całkowicie wystudzić, do temperatury pokojowej ( ja ten proces przyśpieszyłam wstawiając rondelek z czekoladową masą do naczynia z zimną wodą i często mieszając ). Niby zwyczajny, niby bez fajerwerków ( w porównaniu z innymi wypiekami oczywiście ), a jednak ciężko mi poprzestać na jednym kawałku... Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Gotową polewą polać wystudzone ciasto. Doprowadzić do delikatnego wrzenia czyli do momentu, aż przy ściankach garnuszka pojawią się pierwsze bąbelki i od razu zestawić z ognia. Do rozpuszczonego gorącego masła dodać kakao, cukier puder oraz mleko. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nie ma tu bowiem nic trudnego i skomplikowanego - i między innymi za to tak lubię ten przepis :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/10/murzynek.html