Ciasto jasne: 140 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 białek Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1/2 szkl. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Udostępnij Zapisz Chyba pierwszy raz po zrobieniu ciasta z przepisów siostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych białek, mieszamy szpatułką do połączenia. Jedyne rozwiązanie jakie mi się nasuwa, to warstwę białą dawać po prostu małymi partiami, tak, żeby nie była dominująca, a jedynie zaznaczała się gdzieniegdzie kolorystycznie. Naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (u mnie po 2 łyżki, ale można np po 1 łyżce). Ciasto ciemne: 6 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. cukru 6 żółtek 200 g masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szkl. Być może zrobiłam coś źle, a być może są to tylko moje wymysły – mąż na przykład chwalił i mówił, że mu smakuje. Na gotującą się masę wlewamy mleko z proszkiem budyniowym.