Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – makaron Capellini lub Bucatini Barilla, 250g – 10 pieczarek – 3-4 plastry szynki – pół cebuli – 50 g parmezanu – 50 g sera typu Grana Padano – 150 ml śmietanki 30% – łyżka posiekanej natki pietruszki – łyżka posiekanego koperku – sól, pieprz – skórka otarta z 1 cytryny oraz sok – 2 łyżki masła – olej do smażenia Przygotowanie: Makaron Barilla ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warto wziąć udział w kolejnej, ponieważ każdy etap Barilla Cup to dobra zabawa, a udział w evencie w Akademii Kulinarnej Whirlpool, spotkanie z jej gospodarzem, Marco Ghia i innymi uczestnikami jest wydarzeniem pełnym pasji i pozytywnej energii. Na koniec smażenia dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę i koperek, oraz skórkę z cytryny (trochę skórki odłóż do podania). Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekaj w kostkę. Dziś wyjątkowo, bo przepis który dla Was przygotowałam nie jest mojego autorstwa 🙂 Jego autorką jest Kaja Ciszewska, która podczas III edycji konkursu Barilla Cup wywalczyła zwycięstwo tą właśnie kompozycją makaronową. Makaron przełóż na talerze, posyp skórką z cytryny, serem. Do przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko i zdejmij patelnię z kuchenki. Jurorzy nie mieli wątpliwości, że to właśnie Kaja zasługuje na miano Mistrza Barilla Cup i nagrodę główną. Podsmaż około 2 minut, po czym dodaj śmietankę. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz szynkę.