Lasagne bolognese

Makarony

20.08.2018 16:52

Lasagne bolognese

Polecam Ci także inne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE BOLOGNESE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne – 150-200 g mozzarelli do posypania – sos pomidorowy i listki bazylii do podania Składniki sos boloński: – 500 g mięsa mielonego wołowego – 1 puszka pomidorów 400g – 1 ząbek czosnku, pół cebuli, 1 papryczka chilli (opcjonalnie) – pół szklanki czerwonego wina – sól, pieprz Składniki sos beszamelowy: – 2 łyżki masła – 2 łyżki mąki – półtorej szklanki mleka – 2 żółtka – odrobina gałki muszkatołowej – łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Zacznij od przygotowania sosu bolognese. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, krój i podawaj z sosem pomidorowym i listkami bazylii. A lasagne robię dość często, bardzo lubię, ponadto jedna lasagne daje nam obiad na 2 dni dla 2 osób. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Jeśli potrzebujesz dobrego przepisu na sos pomidorowy, skorzystaj z mojego 😉 SMACZNEGO! Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika na ostatnie 10-15 minut. Na spód połóż płaty makaronu, polej cienką warstwą sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę mięsa.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/lasagne-bolognese/