Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki.

Magdalena
Ciasta
07.11.2017 10:11
Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki.

Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawa do piernika Przygotowanie: Do miski wlewamy 1/4 szklanki płynnego (!) miodu. Dlatego już dziś zapraszam Was na przepis na miękkie pierniczki domowe. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Dziś przepis na jedne z moich ukochanych ciastek – pierniczki. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy. Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Pieczemy około 12 minut* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/miekkie-pierniczki-domowe-przepis-na-pierniki/