Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720 PZZ Białystok 0,5 l wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki brązowego cukru duża szczypta soli pół szklanki otrąb żytnich (lub innych) /dziś pominęłam i dodałam więcej mąki pszennej, z chlebkiem można eksperymentować 4 łyżki ziaren siemienia lnianego (dziś pominęłam) 5-6 łyżek łuskanego słonecznika Przygotowanie: Lekko podgrzewamy szklankę wody, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wkładamy je do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut (mój chlebek się zbytnio spieka od góry w nowym piekarniku, następnym razem ustawię ciut niżą temperaturę). Ciasto powinno ładnie wypełnić całą formę (u mnie trwało, to dosłownie kilka minut, czas wyrastania zależy od panujących w pomieszczeniu warunków, u mnie jest naprawdę ciepło). Idealnie smakuje od po prostu z masłem lub z domowym serkiem jogurtowym (przepis na serem znajdziecie tutaj). Po tym czasie przekładamy całość do prószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 30 minut). Kolejno dodajemy mąkę żytnią i wyrabiamy około 5 minut ciasto (najlepiej robotem, ciasto będzie dość klejące). Przepis na ten chlebek znalazłam jakiś czas temu tutaj Okazało się, że przepis jest faktycznie prosty. Domowy chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika Prosty, pyszny chleb przygotowany na świeżych drożdżach. Smacznego *na podstawie przepisu z bloga Wypieki i dania z pasją Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, wlewamy resztę wody, dodajemy resztę cukru, otręby i ziarna.