Składniki: - 200 g masła lub margaryny - 3 szklanki mąki - 1 jajko - 1 żółtko - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany 18% - 2 łyżeczki proszku do pieczenia do smarowania ciastek: - 1 białko jajka - 2 łyżki cukru dodatkowo: - 300 - 400 g wyłuskanego ziarna słonecznika Jak zrobić chrupiące ciasteczka ze słonecznikiem? - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem na drobne kawałeczki. - Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm. - Białko roztrzepać z cukrem i smarować nim wycięte ciasteczka, następnie posmarowaną stroną kłaść w pestki słonecznika lekko dociskając. Z podanych proporcji wyszło mi 29 sztuk ciastek o średnicy 7 cm (ciut za duże). Ciastka ze słonecznikiem Zdrowe, chrupiące, domowe ciasteczka ze słonecznikiem.