Składniki na muffiny z jabłkami: Suche: - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480 Polskie Młyny) - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki przyprawy do piernika - szczypta soli Mokre: - 3 jajka - 100 g masła - 3 łyżki miodu naturalnego - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki mleka Polewa: - 100 g czekolady gorzkiej z co najmniej 50% kakao - łyżeczka miodu naturalnego - 50 g masła - 3 łyżki mleka lub śmietany 30% Jabłka do tych babeczek najlepiej, aby były z tych twardszych (szara reneta lub antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. - Składniki polewy można również roztopić w mikrofalówce, ustawiając jej tryb na rozmrażanie na około 5 minut (czas dostosować do posiadanej czekolady i parametrów kuchenki). Dodatkowo: - 3 - 4 jabłka - orzechy, migdały, płatki kokosa do dekoracji Jak zrobić muffiny z jabłkami? - Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. U mnie o tej porze roku królują wypieki z jabłkami i śliwkami, bo rewelacyjnie smakują i szybko się je robi. Muffiny z jabłkami są o umiarkowanej słodyczy, jeśli więc lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie nieco więcej cukru. Ciekawa jestem, czy również korzystacie z darów jesieni i jakie robicie z ich dodatkiem ciasta? Przygotowując muffiny, użyłam uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny typ 480 i tym razem również się na niej nie zawiodłam. Muffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Polewa: - Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą.