Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa sezamowa: - 1 pełna szklanka sezamu - 1/4 szklanki cukru - 40 g masła - 2 łyżki miodu Masa kokosowa: - 5 białek - 2/3 szklanki cukru - 200 g wiórków kokosowych Masa chałwowa: - 125 g masła - 1/2 szklanki cukru - 150 g chałwy (najlepiej waniliowej) A jeśli nie zapomnicie dodać kwaśnego dżemu tak jak ja to już na pewno będzie w sam raz, a do tego będzie jeszcze lepiej wyglądać. Przełożenie: Ciasto z masą sezamową posmarować masą chałwową, przykryć ciastem z masą kokosową. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Ciasto z masą sezamową, kokosową i chałwową fajnie się razem komponuje i mimo użytych składników nie jest bardzo słodkie. Ponadto: - 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Masę kokosową wyłożyć na dżem i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Ciepłą masę sezamową wyłożyć na ciasto przygotowane w blaszce. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.