Tradycyjna włoska pizza

Ewelina
Dania mączne
05.11.2017 20:21
Tradycyjna włoska pizza

Składniki

Składniki na ciasto:

500 gram mąki pszennej typu 450

300 ml ciepłej wody

10 gram świeżych drożdzy 

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka oliwy 

Składniki na sos pomidorowy:

2 cebule

4 ząbki czosnku

świeża bazylia

1 puszka pomidorów paleti 

1 łyżeczka cukru

oregano

pieprz 

sól

Przepis

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

Drożdże zalewamy niewielką ilością ciepłej wody. Dodajemy cukier i jedną łyżeczkę mąki a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Przygotowanie ciasta na pizzę:

Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko. Po upływie 15 minut dodajemy nasz zaczyn drożdżowy do pozostałej wody. Całość mieszamy i dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasta na pizze dodajemy do niego oliwę i ponownie wyrabiamy przez 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę.


Przygotowanie sosu pomidorowego:

Posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucamy na nagrzaną patelnię z oliwą. Dodajemy świeże liście bazylii i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory oraz doprawiamy do smaku cukrem, oregano, solą i pieprzem. Całość dusimy przez około 10 minut następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu na pizzę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na cztery części, formujemy koło, smarujemy sosem i dodajemy ser oraz ulubione dodatki.

Pieczenie pizzy:

Piec do pieczenia pizzy lub kamień:

Najlepszą domową metodą na przygotowanie oryginalnej włoskiej pizzy jest wypiekanie jej w piecu do pizzy, który należy nagrzać do 400 stopni następnie piec na nim pizze przez około 4 minuty. W niektórych domach można spotkać się z kamieniem do wypiekania pizzy, który należy włożyć jeszcze przez rozgrzaniem piekarnika. Następnie nastawić piekarnik na 220 stopni C (z termoobiegiem) lub na 240 stopni w piekarniku z opcją góra-dół. W tym wariancie pizze wypiekamy przez około 15 minut.


Tradycyjny piekarnik:

Większość z nas nie posiada ani pieca do pizzy ani kamienia do wypiekania pizzy dlatego poniżej podajemy najbardziej dostępny sposób na wypieczenie ciasta. Blachę na której będziemy piec naszą pizzę rozgrzewamy razem z piekarnikiem do 240 stopni przez około 30 minut. Po upływie 30 minut musimy przenieść naszą pizzę do piekarnika. Ale jak to zrobić? Najlepiej posłużyć się papierem do pieczenia. Ciasto wraz z dodatkami należy przygotować wcześniej na kawałku papieru do pieczenia następnie przenieść je razem z papierem do piekarnika. W tym wariancie pizze pieczemy przez około 7 minut.

Jakie dodatki do jakiej pizzy?
Pizza Margarita: sos pomidorowy, ser mozzarella, bazylia
Pizza Prosciutto: sos pomidorowy, ser mozzarella, prosciutto
Pizza Capriccosa : sos pomidorowy, ser mozzarella, prosciutto, oliwki, karczochy grzyby
Pizza Quatro Fromagi: sos pomidorowy, ser ricotta, ser gorgonzola, parmigiano-reggiano
Pizza Diavolo: sos pomidorowy, ser mozzarella, salami, papryka japapenio
Pizza Roma: sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarkiZdjęcie Tradycyjna włoska pizza #1