Zupa dyniowa z pomidorami

Zupy

31.10.2017 9:32

Zupa dyniowa z pomidorami

Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni: – puree z dyni – dyniowe latte – dynia marynowana w occie – szakszuka z dynią – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – pieczona dynia futsu black – muffiny dyniowe z figami ZUPA DYNIOWA Z POMIDORAMI Przygotowanie: 60 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę o boku 3-4 cm – 3 pomidory – 4 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – jedna łyżeczka suszonej kolendry – 250 ml passaty pomidorowej – sól, pieprz, – łyżeczka ostrej papryki – łyżka oliwy z oliwek Do podania: – 2-3 gromki chleba na zakwasie do grzanek – 1 łyżka oliwy smakowej (czosnkowa, bazyliowa, cytrynowa) – po 1 łyżce śmietany lub gęstego jogurtu na porcję – dodatkowa oliwa smakowa do polania PRZYGOTOWANIE: Nabiera ona wtedy dodatkowego ciekawego wyrazu i traci naturalną słodycz, z którą na ogół kojarzymy zupy typu krem z dyni. Chleb pokrój w niewielką kostkę i pokrop oliwą z oliwek – świetnie nadają się do tego wersje smakowe. Do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłóż dynię pokrojoną w kostkę, pokrojone w ćwiartki pomidory, obrane ząbki czosnku. Pomidory użyte w przepisie możecie też zastąpić tymi z puszki, choć upieczony pomidor da Ci fantastyczny smak i warto go dodać! Posypcie warzywa kminem i kolendrą, dodaj oliwę z oliwek i lekko wymieszaj. Po wyjęciu z piekarnika warzywa dodaj do garnka i wlej do nich passatę pomidorową.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/zupa-dyniowa-z-pomidorami/