ZIEMNIACZANA Tarte Tatin

Krzysztof
Przepisy
10.04.2014 7:40
ZIEMNIACZANA Tarte Tatin

Przepis

Ciasto Neli Rubinstein:

1 szklanka mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

125 g zimnego masła

125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego

Oraz:

800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)

7 łyżek oliwy

sól, świeżo mielony pieprz

4 łyżki tapenady z czarnych oliwek

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka posiekanego szczypiorku

80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek

1 jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w 210°C.