Przepis
Ciasto Neli Rubinstein:
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 g zimnego masła
125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego
Oraz:
800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)
7 łyżek oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki tapenady z czarnych oliwek
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
1 jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w 210°C.