Pasztet z dyni składniki: - 1,5 szklanki pure z dyni - 1 puszka ciecierzycy - 0,5 szklanki zmielonych pestek dyni - 1 por - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oregano - 0,5 łyżeczki szałwii - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka curry - w proszku - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Aby przygotować pure z dyni należny ją obrać ze skóry, pozbawić miąższu i upiec w piekarniku. Zmieniają się co prawda smaki, bo na dworze robi się chłodniej i w naturalny sposób trzeba ogrzać organizm, ale za to otwierają się nowe kulinarne możliwości. Jego warianty są różne w zależności od tego co mam pod ręką i na co akurat jest ochota. Taki pasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść go w towarzystwie zielonej sałatki. dodajemy pure z dyni i zmielone pestki dyni. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe pyszności. Dynie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można ją przechowywać 3 dni w lodówce. Jesień w kuchni jest fajna.