Składniki: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru brązowego jajko nadzienie:500 g śliwek 2 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki cukru brązowego cynamon jajko - Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. - Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i posypać środek mielonymi migdałami, zostawiając około 3 cm margines. - Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki. Orkiszowa galette ze śliwkami Francuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami.