Schabowy inaczej

Obiad
21.10.2017 14:23
Schabowy inaczej

Polecam Wam garść przepisów idealnie pasujących do schabowego: – puree ziemniaczane – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – sałatka grecka – kotlet serowy – zobacz też przepis na tradycyjny kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLET SCHABOWY inaczej PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-4 plastry schabu bez kości – 2-4 plastry grubo krojonej szynki – 2-4 plastry sera typu gouda – 1-2 jajka – 4-5 łyżek mąki pszennej – 4-5 łyżek bułki tartej – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło – do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa. Po złożeniu połóż na mięsie jeszcze raz kawałek folii i delikatnie za pomocą tłuczka połącz obrzeże aby zamknąć kieszonkę z mięsa. Mięso obtocz w kolejnych składnikach: najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na folii połóż pierwszy plaster schabu, przykryj drugim kawałkiem folii spożywczej i za pomocą tłuczka rozbijaj mięso. W ramach cyklu przepisów tradycyjnych na moim blogu, ostatnio pokazałam Wam przepis na tradycyjnego schabowego. Kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok 3-4 minut z każdej strony, do czasu kiedy nabiorą złotego koloru. Na desce połóż jeden kawałek folii spożywczej, dość duży, najlepiej aby zakrywał całą deskę do krojenia. Wiem że w niektórych domach gości on w kuchni nawet raz w tygodniu, może zatem Warto nieco urozmaicić to danie?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/schabowy-inaczej/