Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym

Aleksandra
Ciasta
21.10.2017 18:48
Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym

Składniki na około 12 bułeczek: 500 g mąki pszennej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 250 ml letniego mleka 80 g masła 20 g drożdży 50 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko ćwierć łyżeczki soli Nadzienie orzechowo - klonowe: 200 g orzechów włoskich 100 ml syropu klonowego 50 g brązowego cukru ( można pominąć ) 60 g miękkiego masła opcjonalnie - pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić go śmietanką kremówką. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać ( aby nie było grudek ). Nadzienie: Orzechy zmielić w blenderze, ale nie całkowicie, dobrze jeśli pozostaną wyraźne kawałeczki orzechów. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Piec około 20 minut w temperaturze 180 ° -190°C, do ładnego zrumienienia. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2016/09/drozdzowe-zawijance-z-nadzieniem.html