Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 80 minut Składniki: – 1 kalafior cały – 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka papryki ostrej lub wędzonej – 1 łyżeczka soli – 200 ml jogurtu greckiego – 1 ząbek czosnku – 1 Polecam Ci także przepisy: – pyszna kalafiorowa – placki z kalafiora – zupa krem z kalafiora – kalafiorowa z bułką tartą – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z pieczonym kalafiorem Kalafiora pieczcie w temperaturze 200 st C przez 45 minut, po czym wyjmijcie blachę i przykryjcie kalafiora sporym kawałkiem folii aluminiowej. Na patelni lub w garnuszku rozpuście olej kokosowy i dosłownie przez minutę smażcie na nim przyprawy: kmin, sól i paprykę. W międzyczasie przygotujcie sos – do jogurtu greckiego dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. Ja robię to już na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na którą kładę moją główkę kalafiora. Wizyta w Restauracji Shuk pokazała mi jednak inny sposób na przygotowanie tego warzywa, a kalafior w całości wygląda pięknie i smakuje genialnie.