składniki: 2 kg świeżej kapusty białej 0,5 kg drobno pokrojonych grzybów świeżych lub mrożonych 0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 1 l wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej olej Rapso do smażenia sól pieprz 2 liście laurowe 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora) Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić nożem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki selera i 1 liść pora). Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przyrumienić.